Маріанська западина

Маріанська западина – океанічний жолоб на заході Тихого океану, найглибший серед відомих водних географічних об’єктів. Має форму півмісяця в земній корі довжиною близько 2550 км і шириною в середньому 69 км. Відкрито Маріанський жолоб у 1875 року британською експедицією на судні «Челленджер».

Маріанська западина
ксенофіофори
Джеймс Кемерон

Цікаві факти:

1.Глибина западини. Максимальна глибина Маріанської западини 10 994 метрів ± 40 метрів (згідно з даними 2011 року). Для порівняння – найвищий пік Землі – Еверест досягає висоти 8 848 метрів, Еверест може повністю покритись водою у Маріанській западині.

2.Температура води. Вода в Маріанській западині відносно тепла – від 1 до 4 градусів Цельсія. Причина настільки високої температури глибоководної води – гідротермальні джерела, вода навколо яких і зовсім нагрівається до 450 градусів Цельсія.

3. Тиск в Маріанській западині в 1100 разів більший ніж на рівні моря. З цієї причини занурення живої істоти без спеціального обладнання в западину – ефективний спосіб звести рахунки з життям.

4. Мешканці. В западині мешкають величезні отруйні ксенофіофори. Одноклітинні досягають 10 сантиметрів у діаметрі. Харчуються ці одноклітинні тим, що потрапило на дно западини. 

Маріанська западина є домівкою для молюсків. Безхребетні водяться в околицях серпантинових гідротермальних джерел, які виділяють водень і метан, необхідні для життєдіяльності молюсків. Знайдені молюски мають дуже незвичайний склад мушлі, вона не руйнується під високим тиском. 

Дивні восьминоги: у них немає кінцівок, все тіло нагадує собою величезну спідницю. Будова обумовлена тим, що в подібних умовах необхідно пересуватися і чинити опір високого тиску. Саме тому восьминіг має таку своєрідну форму.

5. На дні. Якби у нас була можливість опуститися на саме дно Маріанської западини, то ми відчули б, що воно покрите шаром в’язкого слизу. Пісок, у звичному нам вигляді, там не існує. Дно западини в основному складається з подрібнених раковин і залишків планктону, які накопичувалися на дні западини протягом багатьох років. Через неймовірний тиск води, практично все там перетворюється в дрібний сірувато-жовтий густий бруд.

6. Мости. В кінці 2011 року в Маріанській западині було виявлено чотири кам’яних мости, які тягнулися з одного до іншого кінця на 69 кілометрів. Схоже, що вони сформувалися на стику Тихоокеанських і Філіппінських тектонічних плит. Один з мостів «Dutton Ridge», який був відкритий ще у 1980-х роках, виявився неймовірно високим, як невелика гора. У найвищій точці хребет досягає 2,5 кілометрів над «Безоднею Челленджера». Призначення цих мостів залишається невідомим.

7. Вулкан. На глибині близько 414 метрів в Маріанської западини знаходиться діючий вулкан Дайкоку. Виверження вулкана сформували озеро рідкої сірки, температура якого досягає 187 градусів Цельсія.

8. Першою людиною, яка опустилася на дно Маріанської западини в повній самоті, став кінорежисер Джеймс Кемерон («Термінатор», «Титанік», «Аватар»). Його внесок був вагомим як для кіноіндустрії, так і для науки, оскільки крім першої професійної зйомки дна западини, Кемерон взяв зразки різних живих організмів.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *