Пекінський музей водопровідної води

Пекінський музей водопровідної води був заснований у 2000 році. Він розташований у житловому районі Дунчен, на місці першої компанії водопостачання Пекіна. Експозиція показує розподіл водних ресурсів Китаю, рейтинг світових запасів, розповідає історію розвитку водопровідної води в Пекіні з моменту заснування Китайської Народної Республіки, демонструє пристрої та технології, що використовуються для очищення водопровідної води.

Історія створення музею

Сьогодні Пекінський музей водопостачання розповідає відвідувачам про 90-річну історію очищення води в Китаї. Це перший музей в Китаї, присвячений водопостачанню. Експозиція музею складається з трьох частин.

Головна виставка розміщена у старому паровому машинному залі. Будівля зведена у 1910 році з червоної цегли. Висота стелі тут становить 12 м. Парова зала була оснащена двома комплектами горизонтальних парових двигунів подвійної дії, що приводили в дію два насоси для розподілу 18 700 м3 води щодня. Знезаражена вода закачувалась у водонапірну вежу та самопливом подавалася у водопровідну мережу.

Перше, що бачить відвідувач, зайшовши до музею, це дерев’яна тачка для доставки води з двома відрами і жердиною для перенесення. Ці об’єкти розповідають про початок роботи водопровідного підприємства. 

Спочатку вода з-під крана не подавалася безпосередньо в домівки – між провулками існували водопровідні станції, контрольовані кваліфікованим персоналом. Воду закачували у водовоз, а потім роздавали містянам. 

Перший поверх музею присвячений науці, а другий – історії водопровідної води в Пекіні.

У саду, в якому розташований музей ще й досі височіє восьмикутна труба парової машини. Двадцятиметровий заввишки стовп був побудований у 1920-х роках з використанням традиційного китайського методу будівництва цегли за допомогою клейкого рису.

В садах також  є залишки збірного басейну для води, яку продезінфікували. Звідти відкривається вид на оригінальний прийомний павільйон, побудований у 1908 році, який досі перебуває в хорошому стані. Однією з його головних особливостей є круглий храм із колонами, присвячений буддійській богині. 

Також на території музею можна побачити фрагменти водопровідних труб, насосів та лічильників для води.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *