Музей історії туалету, Україна

Музей історії туалету – це перший та єдиний музей у Східній Європі, який присвячений історії розвитку туалетної культури від давніх часів до сьогодення. Цей приватний музей знаходиться у Києві, відкритий у вересні 2007 року. Музей входить в ТОП-10 найпопулярніших та найцікавіших музеїв України.

Експозиція Музею охоплює всі етапи розвитку побутової культури та гігієни: від первісного суспільства до сьогодення. Культурно-просвітницька робота Музею націлена не тільки на вивчення історії розвитку побутової культури людства, але й на виховання у молоді соціальної активності щодо захисту навколишнього середовища та особистої гігієни та санітарії.

 Актив Музею налічує автентичні експонати та репліки (макети) туалетів, пов’язані з історією побутової культури людства. В його експозиції представлені як туалетні стільці і сучасні унітази, так і різні гігієнічні засоби: біде, глечики, рукомийники. Крім того, відвідувачі музею можуть ознайомитися з історією виникнення таких речей першої необхідності як зубна щітка, туалетний папір, мило. Колекція постійно поповнюється справжніми оригінальними антикварними експонатами з усього світу. 

Гордістю Музею є найбільша в світі колекція сувенірних унітазів, згадка про яку є у Книзі рекордів Гіннеса. Унікальна колекція містить сувеніри на туалетну тематику, які виготовлені з срібла, кераміки, фарфору, дерева, пластику, і навіть шоколаду. Сувеніри привезені з різних куточків світу: це і власний набуток, і подарунки друзів, колег та відвідувачів. 

Найменший сувенір – підвіска зі срібла «Унітаз», розмір якого складає всього 1,5 см. А початком цієї незвичної колекції був перший, ні до чого не зобов’язуючий, сувенірний унітаз як подарунок власникам музею на відкриття магазину плитки та сантехніки ще у 1995 році. 

В новому кінозалі Музею транслюються тематичні пізнавальні відеоматеріали як на історичну тему та і про новітні технології в галузі туалетної культури. Екскурсоводи Музею працюють українською, англійською, російською мовами. Екскурсії французькою та польською мовами – за попереднім записом.

Особливої уваги заслуговує приміщення музею. Він розташований в історичній будівлі «Башта № 5», яка є частиною комплексу оборонних споруд  «Київська фортеця». Будівництво башти почалося в 1833 році і тривало 13 років. Вона була інтендантською, тобто призначеною для зберігання продовольства і амуніції.

За радянських часів за наказом міністра оборони в цьому приміщенні обладнали військовий склад. Після проголошення незалежності башта була передана підрозділу Збройних Сил України, який займався моделюванням нових зразків військової форми та речового майна для ЗСУ. У 2000 році Башту відновили меценати та пізніше там було організовано музей.

Експонати музею розміщені в хронологічному порядку згідно історії розвитку людства: «Первісний час», «Античність», «Середньовіччя», «Відродження», «XVII—XXI ст.» та «АРТ WC».

Експозиція  «Первісне суспільство» 

Експонати музею ілюструють культуру повсякденного життя древніх народів і цивілізацій. Тут представлені макети перших туалетів. Зокрема, кам’яне туалетне сидіння з поселення Скара-Брей (Шотландія), змивний туалет з будинку Мохеджо-Даро (Індська цивілізація), традиційний китайський пісуар і дерев’яний туалет з гробниці архітектора Ха (Єгипет). 

Експозиція «Античність»

Це відділення проводить фундаментальне дослідження гігієни і санітарії Античної Греції і Риму. Тут зібрано багато експонатів і стендів, які ілюструють етапи розвитку водопроводу, каналізації і муніципальних комунікацій. Представлені макети давньоримських туалетів і центрального каналізаційного каналу — Клоаки Максима. Крім того, відвідувачам розкажуть, як функціонували туалети для шляхти — форіки і чому в них засиджувались на кілька годин.

Експозиція «Середньовіччя»

У цьому відділенні, що імітує вузьку

і брудну середньовічну вулицю, можна побачити манекени щуролова і чумного лікаря.

Також тут представлені три типи туалетних кімнат в середньовічному замку 

і найпоширеніший туалет — нічний горщик. Відвідувачі ознайомляться з культурою повсякденного життя середньовічного міста, зокрема, дізнаються, чому люди кричали: «Обережно, виливаю!», і які професійні обов’язки були у людини-туалету.

Експозиція «Відродження»

Найцінніший експонат цієї секції – змивний туалет, побудований за кресленнями Леонардо да Вінчі. Крім того, відвідувачі зможуть дізнатися, що таке «засідання на горшку» і що ще, крім скарбів, мореплавці перевозили в скринях.

Експозиція «17-20 ст» 

Експозиція цього відділення складається з різних засобів гігієни, нічних горщиків, стільців-туалетів і земляного туалету Генрі Моула. Також тут представлені імена винахідників ватерклозету, починаючи з Джона Харрінгтона, який сконструював перший змивний туалет 

для своєї хрещеної матері королеви Єлизавети I, і до Томаса Креппера, котрий придумав поплавковий клапан і систему «Потягни за мотузочку».

Відвідувачі зможуть більше дізнатися про туалети в транспорті, зокрема про сучасні методи переробки нечистот на космічних кораблях, а також про туалети в тюрмах. 

Найцінніші експонати цього відділення: польовий туалет часів Першої світової війни, вікторіанська нічна ваза другої половини XIX століття, німецьке портативне біде першої половини XIX століття, антикварні туалетні приналежності Saint Amand et Hamade Nord, дитячий горщик з дзвіночком з легендарної уельської гончарної лавки Portmeirion Pottery.

XXI століття нам демонструє сучасні пісуари, біде, біотуалети та японське ноу-хау — туалет фірми «ТОТО», що поєднує унітаз, біде та тепле сидіння.

Артмайданчик Музею представлений макетом «Фонтану», пісуару, підписаного Марселем Дюшаном «R.Mutt» і виставленого в галереї як предмет мистецтва. Також тут можна побачити й інші туалети, які мають художню цінність: розмальовані унітази, пісуар-гільйотина тощо.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *