Музей Біосфера, Монреаль, Канада

Музей «Біосфера» у Монреалі присвячений довкіллю і водним ресурсам Канади. Він розташований у парку Жан-Драпо на острові Святої Єлени посеред річки Святого Лаврентія.

Зовнішня оболонка будівлі монреальської «Біосфери» була побудована у 1967 році за проєктом американського інженера та архітектора Річарда Бакмінстера Фуллера та являє собою один з найвідоміших геодезичних куполів, який приніс Фуллеру всесвітню славу. 

Сфера має діаметр 76 м і висоту 62 м, що покриває приблизно 4000 м² площі, зібрана з легких, але міцних сталевих стрижнів. На момент створення була вкрита ззовні прозорою полімерною плівкою, що трималась на металевій конструкції та мала акрилове покриття.

Споруда була створена як павільйон США до міжнародної виставки «Експо-67», пізніше була передана у власність міста Монреаля. Усередині споруди розміщувалися 4 сталеві платформи, розділені на сім поверхів, де були представлені різні програмні елементи виставки. На вершині купола знаходиться оглядовий майданчик, з якого відкривається чудова панорама на Монреаль. «Біосфера» мала ще один рекордний показник – платформи з’єднувалися найдовшим на той час 37-метровим ескалатором. 

1976 рік став для «Біосфери» роком випробування на міцність. Павільйон був охоплений пожежею, після чого вцілів лише каркас, який простояв незадіяним майже тридцять років — тоді пошкоджену вогнем полімерну плівку вирішили не відновлювати.

Однак його нинішня структурна «нагота», хоч і не запланована архітектором, створює гарну прозорість, що повністю розкриває винахідливість дизайну конструкції.

У 1990 році Департамент довкілля Канади уклав угоду з мерією Монреаля, згідно з якою ця державна організація отримала право на використання конструкції «Біосфери» для створення музею, присвяченого насамперед екосистемі річки Святого Лаврентія. Протягом наступних років усередині купола було зведено музейні приміщення. 

5 червня 1995 року було офіційно відкрито музей «Біосфера», який став першим у країні музеєм, присвяченим водній екосистемі. Головною метою функціонування музею визначено популяризацію ідей економного використання водних ресурсів, боротьби з кліматичними змінами та забезпечення відновлюваності природних ресурсів.

Музей забезпечується електричною енергією за рахунок сонячних батарей, розміщених на поверхні сфери, а експозиція продовжує знайомити відвідувачів з тендітною екосистемою Великих Озер.

Щоб краще зрозуміти і розібратися в основних екологічних проблемах, у музеї створено безліч різноманітних освітніх виставок, присвячених повітрю, воді, біорізноманіттю, зміні клімату та іншим явищам. 

Виставка музею поділяється на тематичні зони:

Планета MTL: міська екосистема.

Як відомо, кожне місто стикається із проблемою екології. У тому числі Монреаль. У цій частині виставки можна поринути у серце міста, використовуючи тривимірну інтерактивну модель, а також стати мером Монреаля на кілька хвилин. Як же ви керуватимете всією міською екосистемою, як рятуватиметеся від хуртовини, пробок, напливу туристів? У цій частині виставки все це легко можна вирішити або розповісти про свої пропозиції.

Відлуння 67: справжня природа «Експо 67».

Ще далекого 1967 року, щоб відзначити століття Конфедерації Канади, Монреаль влаштував велике свято і запросив на нього весь світ.

Для цього заходу було збудовано понад 800 унікальних та футуристичних будівель. Кожен павільйон демонстрував культуру та технологічні досягнення своєї країни. Тут порушувалися теми космічних перегонів, майбутнього інших країн і, навіть, турбота про довкілля.

Це був один із перших заходів, присвячених обговоренню екологічних проблем, а тематичний купол у формі Землі, залишився постійним символом експозиції.

Відвідуючи цю зону виставку, ви перенесетеся в часі та побачите безліч інформації, яка висвітлювалася ще в той час.

Мистецтво та наука погоди.

Погода впливає на повсякденне життя, культуру та настрій людини. Але чи справді ми розуміємо науку, яка стоїть за цим і чому так все відбувається? Ця захоплююча експозиція знайомить з багатьма різними аспектами погоди, а також інструментами, які вчені використовують для прогнозування погоди. Для відвідувачів відкриваються основні проблеми, з якими стикаються синоптики.

Створи майбутнє: захоплююче шоу 360 градусів.

У цьому мультисенсорному шоу кілька вчених репрезентують дослідницькі проєкти про природу, яка здатна адаптуватися до всього. Проект «Дизайн майбутнього» з 360-градусним проектуванням занурює глядача в інший світ і показує, як люди вже пристосовуються до різноманітних змін.

Ecolab: лабораторні експерименти.

Ця частина виставки дає можливість попрацювати в науковій лабораторії і зрозуміти, що гірше, забруднення води або повітря? Можна висунути свою гіпотезу, а потім перевірити її за допомогою справжніх експериментів та спостережень.

Плюс один градус за Цельсієм.

Що станеться, якщо температура Землі підніметься на 1°C? Чи можливо передбачити, які температури будуть за сто років? Якщо сьогодні холодно, то чому людство говорить про глобальне потепління?

За допомогою відеопрезентацій вчені дають відповіді на всі запитання. Тут можна дізнатись, як зміна температур, навіть в 1°C впливає на здоров’я людини.

Все про канадське морське середовище.

Канада може похвалитися найдовшою береговою лінією у світі, яка сполучає Тихий, Атлантичний та Арктичний океани. Ця виставка гігантських фотографій підкреслює багатство та красу тендітного та маловідомого морського середовища Канади.

«Біосфера» давно стала візитною карткою Канади та одним із архітектурних чудес світу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *