Інформаційний флеш-моб “Що я знаю про вишиванку?”

Кожна нація має свій традиційний одяг. Для українців таким одягом є вишита сорочка, яка називається – вишиванка. Історія вишиванки сягає корінням углиб століть. Згідно з історичними документами та археологічними розкопками, прикрашання одягу вишивкою було поширене ще в дохристиянський період. Українська національна символіка сформувалася під впливом інших народів і увібрала художні елементи різних культур, але при цьому зберігала свою самобутність.

Вишиванки створювалися руками справжніх майстринь, які намагалися кожну сорочку зробити унікальною та неповторною. Проте, усі вишивки мають деяку схожість між собою, оскільки орнаменти, які використовувалися для їх прикрашання, розділяють на декілька видів:

  • геометричний орнамент (лінії, ромби, трикутники, хрести та інші фігури);
  • рослинний орнамент (квіти, листя, гілки, дерева);
  • тваринний орнамент (зображення різних тварин, птахів, риб або їх окремих елементів – очей, рогів, кігтів).

Така різноманітність орнаментів з’явилася неспроста, оскільки візерунки на одязі виконували не лише декоративну функцію, а ще й містичну. Вишиванка була не простим елементом одягу: вона відігравала роль оберегу . Вишиті сорочки носили чоловіки, жінки, діти і для кожного підбирався певний візерунок зі своїм сакральним значенням. Жіноча вишиванка мала свою символіку, чоловіча або дитяча – свою.

Колір вишиванок також має сакральне значення.

А ось що саме означають кольори та символи вишиванок ви зможете дізнатись з нашого відео присвяченого до Дня Вишиванки!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *